— MonteneGreens

Zašto Zeleni?

Dobrodošli !  Ovo je prvi blog posvećen političkoj orjentaciji koja nažalost ne postoji u Crnoj Gori. Još uvijek.

Moguće da se pitate – zašto?  Kome treba jedna ovakva ideja i politički pravac?  Zar nemamo već dovoljno partija i ideologija?  A vaše pitanje, nudi jedan i nedvosmislen odgovor – imamo!  I upravo je u tome stvar, u Crnoj Gori su partije toliko zastarjele “institucije” da se više teško može razlikovati vlast od opozicije, ili “socijalisti” od “desničara”, “konzervativaca” i/ili “liberala”. Svi su izrasli gotovo iz istog korijena, svi su međusobno toliko dobri prijatelji, i svi se dobro razumiju, do nivoa da je postalo dosadno gledati njihov politički teatar. Kod nas pomenute ideologije služe samo da bi partije imale ime, a politički programi gotovo da ne postoje.

Sigurno i ne primjećujete da nedostaje jedan politički pravac, jer živjeti na Balkanu, a pogotovo u maloj Crnoj Gori, uglavnom znači biti i van određenih civilizacijskih tokova. U Evropi je već par decenija, kao jedan od značajnih političkih faktora izrastao pokret Zelenih.

NE !  Zeleni nijesu pokret za zaštitu prirode. Oni su mnogo više od toga! Oni su zastupnici progresivnih ideja i odslikavaju potrebe ljudi u 21. vijeku. Političke organizacije Zelenih su stvarane od kraja 1970-tih, kao odgovor mladih, svjesnih i aktivnih građana na probleme sa kojima su suočava moderni svijet. U Njemačkoj su, na primjer, Zeleni izrasli iz pokreta poznate generacije ’68, pacifista i drugih idealista koji su željeli bolji svijet. Bila je to izrazita anti-establišment grupacija, koja je jedno vrijeme čak išla toliko daleko da je tražila izlazak Njemačke iz NATO-a, zabranu nuklearne energije, kao i mnoge druge, vrlo ne-popularne ideje. Pa ipak, kako je vrijeme odmicalo, Zeleni su uspjeli da se pozicioniraju na političkoj sceni, i čak postanu jedni od najvažnijih faktora u mnogim evropskim zemljama. Njihov uticaj i snaga su izrazito vidljivi u zemljama koje su najrazvijenije i najprogresivnije, recimo Švedska, Njemačka, Holandija, Belgija i druge. U mnogim naprednim državama (skandinavske zemlje, švajcarska…) zelene ideje su postale toliko važne da su ih vodeće stranke i partije na vlasti (uglavnom socijalisti) u potpunosti uključili u svoje programe. Takođe, razvile su se različite interpretacije zelenih ideologija, pa postoje “zeleni socijalisti”, “zeleni liberali” i slično.

Cilj ovog bloga je jednostavan. Kratkim i nadamo se zanimiljivim člancima ćemo pokušati da predstavimo ideju Zelenih, i prenesemo neke od pozitivnih ideja na Crnu Goru. Nećemo se baviti dnevno-političkim temama u Crnoj Gori, jer je takvih sajtova, blogova i portala već dosta. Prosto, želimo biti kratki, jasni i iskreni – prenosimo vam informacije i ideje koje mogu doprinijeti pokretanju nekih novih vrijednosti u našoj zemlji.

Za kraj ovog prvog članka, definisaćemo Zelene – političku grupaciju, zasnovanu na principima zelene politike. Ovi principi obuhvataju socijalnu pravdu (često mnogo veća borba za socijalna prava nego socijalisti i socijal-demokrate), participativnu demokratiju “odozdo” (aktivno uključivanje svih građana pri donošenju odluka), pacifizam (borba za mir u svijetu i nenasilje u društvu), jednakost i ravnopravnost svih (borba protiv diskriminacije bilo kojih grupa u društvu) i očuvanje životne sredine (mnoštvo ciljeva, od obnovljive energije, čiste okoline u gradovima, zaštite prirode, smanjenje zagađenja i globalnih klimatskih promjena itd).