— MonteneGreens

Zeleni trenutno jedna od najjačih političkih partija u Njemačkoj?

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da većina stanovništva podržava koaliciju lijevog centra koja uključuje partije socijal-demokrata i zelenih. Ova koalicija vodila je Njemačku i od 1998. do 2005. Međutim, ono što se događa prvi put jeste to da tradicionalno manjinski Zeleni, postaju znatno jači od socijal-demokrata i ostalih “mainstream” partija. Zbog ovog su se već poveli razgovori o mogućnosti da sljedeći Kancelar, nakon odlaska Angele Merkel, i glasanja 2013. godine, po prvi put bude upravo iz Zelenih.

Medjutim, Joška Fišer, kao i drugi lideri Zelenih, upozoravaju kako je isuviše rano govoriti o ovim stvarima, i kako ne bi trebalo da budu “ponešeni” uspjehom sa upravo održanih lokalnih izbora, na kojima su Zeleni ostvarili fantastičan rezultat. “Vjerovatno imamo toliko veliku podršku jer se bavimo relevatnim pitanjima i problemima, a ne sa virtuelnim personalnim debatama”, kaže jedna od lidera Claudia Roth za Bajernski Rudfunk radio. “Nećemo se ni sada baviti ovim špekulacijama oko buduće pozicije kancelara, već ćemo nastaviti da radimo na projektima zbog kojih nas građani podržavaju”.

Istraživanje Forsa Instituta i Štern magazina od 19. aprila 2011. pokazuje da Zeleni imaju podršku od čak 28% građana! Zeleni su poznati po svojim alternativnim stavovima po mnogim pitanjima, od borbe za socijalnu državu i smanjivanje jaza između bogatih i siromašnih, preko podrške integraciji manjina i imigranata u društvo, pa do istrajnih napora (još od 1980tih) da Njemačka prekine s korišćenjem nuklearne energije. Čini se da su svojom istrajnošću, otvorenim građanskim pristupom i željom za drugačijim – transparentnim vođenjem politike, Zeleni uspjeli da dođu do statusa stranke koja ima najveći uticaj, i to u jednoj od najmoćnijih evropskih i svjetskih država. Tako je Njemačka jedna od rijetkih država koja je skoro usvojila strategiju da zatvori SVE svoje nuklearne reaktore. Po prvi put, guverner jedne njemačke savezne države, postao je političar iz reda Zelenih. I to u najbogatijoj i najkonzervativijoj Njemačkoj državi – Baden-Württemberg-u (sjedište Mercedes-Benza i Porsche-a). Zelena stranka je u ovoj saveznoj državi na posljednjim izborima 27. marta 2011. osvojila čak 25% glasova!

Pretražujući članke o zelenima na našem jeziku, pronašli smo i ovaj odlični osvrt o tome kako je u Francuskoj na posljednjim izborima za Evropski Parlament, “Evropa ekologije” (takodje clanica porodice Evropskih Zelenih Partija) uspjela da borbom za rješavanje konkretnih problema ostvari najbolji rezultat i osvoji čak 18% podrške građana Francuske. Pročitajte detaljnije…
http://montenegro-europe.blogspot.com/2009/06/trijumf-zelene-evrope-ili-ponuda-koja.html