— MonteneGreens

Zeleni u Njemačkoj traže veći porez za bogataše

KIL, Zeleni su ovog vikenda održali kongres na kojem su iznijeli zahtjev da se najbogatiji sloj društva u Njemačkoj više uključi u savladavanje finansijske krize.

”Frankfurter algemajne cajtung” piše da je jedan od zahtjeva koji su delegati na kongresu u Kilu juče zvanično postavili bio da se stopa poreza za one sa visokim platama poveća na 49 odsto, kao i da se bogataši odreknu dijela svog imetka.

Osim toga, dogovoreno je da se dugoročno radi na traženju većine sa ciljem da se sprovede reforma poreskog sistema kako bi se porez za bogate izmijenio u skladu sa Ustavom, prenosi ”Dojče vele”.

”Ta mjera bi se odnosila samo na najbogatije Nijemce, one koji imaju milion evra i više, i bila bi vremenski ograničena. Novac koji bi se tako, tokom više godina slio u državnu kasu, a procjenjuje se da bi to moglo da bude ukupno 100 milijardi evra, trebalo bi da se iskoristi isključivo za smanjivanje dugova nastalih zbog spasavanja banaka i paketa mjera za podstrek konjukture. Zahtjev da se poreska stopa za one koji zarađuju više od 80.000 evra poveća na 49 odsto prošao je uprkos tome što su mladi zeleni tražili da ta stopa bude čak 53 odsto”, piše list

List “Šlezvig Holštajn am zontag” piše da ovaj zahtjev Zelenih da se bogati oporezuju ”zvuči nekako drugačije nego sličan zahtev socijaldemokrata, jer kada ovi drugi to pomenu, odmah se pomisli na klasnu borbu”.

List ”Veclauer noje cajtung” piše da Zeleni žele da se profilišu kao evropska partija, i to ne samo proklamativno već konkretnim zahtjevima.

izvor: capital.ba